Vacances en Pau 2003
Acull un xiquet sahrauí a ta casa
aquest estiu


Telèfons de contacte:
964 660 169 Tica
964 696 489 Mª Angels
626 358 196 Teresa
635 544 984 Mª CarmenLes Vacances en Pau 2003 es plantegen en un marc de solidaritat i d’ajuda desinteressada, i amb la finalitat de proporcionar unes bones vacances als xiquets/xiquetes sahrauís. Es tracta d’oferir a aquests xiquets, nascuts enmig d’una guerra i sotmesos, encara avui, a les seues dures conseqüències, una possibilitat de conèixer formes diferents de vida, de manera que això contribuïsca no sols a la seua formació, sinó també a millorar la comunicació i l’entesa entre els nostres pobles. Aquests xiquets han nascut als campaments de refugiats sahrauís, que estan a Tinduf, dintre de territori algerià. És a dir, són fills dels sahrauís que van fugir de la repressió del govern marrroquí després de la invasió de l’antiga colònia espanyola.
Fills de refugiats i refugiats ells mateixos, aquests xiquets han nascut al desert, i tota la seua vida ha passat allí, a l’hamada de Tinduf, el marc geogràfic més àrid, inòspit i buit que puguem imaginar. La població sahrauí, privada del més elemental, viu en aquest infern des de fa 24 anys i sobrevui difícilment gràcies a l’ajuda de les organitzacions internacionals. Aquestes criatures viuen amb les seues famílies en khaimes, una espècie de tendes de campanya, en la zona més àrida del planeta, sense vegetació i amb un vent fortíssim que els provoca afeccions oculars i respiratòries. La vida no hi és senzilla. Els més joves són víctimes de la guerra i del conflicte internacional que els seus pares mantenen per recuperar un territori que ells no han conegut i per al quual l’ONU va establir un referèndum d’autodeterminació, un pla de pau que, malgrat la mediació de James Baker, exsecretari d’estat dels EUA, sembla que costarà de portar a terme. Durant més de 20 anys, aquesta nombrosa població infantil ha vist morir i desaparèixer amics i familiars.
Són xiquets que, per exemple, molt rarament han vist un arbre, o un riu, xiquets als quals resulta desconegut un poble com el nostre, un jardí o un tren, encara que, per desgràcia, no els estranya tant un avió de guerra, un tanc o un fusell. Les Vacanecs en Pau són molt importants perquè ells desenvolupen una concepció del món prou àmplia i sòlida, i perquè adquirisquen uns marcs de referència elementals i no mediatitzats per altres països. D’aquesta manera segueixen el seu propi procés de maduració personal que no esborra la seua rica tradició.
Es pretén que 13 xiquets/etes sahrauís siguen allotjats en casa de 13 famílies valleres durant els mesos de juliol i d’agost amb tres objectius primordials.


HUMANITARIS

1. Allunyar-los de les dures condicions de vida del desert a l’estiu (altíssimes temperatures, escasssesa d’aigua, etc.).
2. Allunyar-los de l’ambient de guerra i refugi al qual es veuen sotmesos.
3. Revisar-los i tractar-los sanitàriament.


CULTURALS

1.- Enriquir el seu coneixement de castellà i valencià.
2.- Que coneguen les condicions de vida d’un país desenvolupat (cultura, costums, etc.).
3.- Que visquen la realitat que aprenen als llibres.
4.- Que coneguen la mar.
5.- Que gaudisquen d’eines d’esbarjo, com ara una bicicleta.


SOCIALS

1. Continuar i estretir els llaços d’amistat entre els nostres pobles, ja que, de fet, constitueixen una ambaixada de pau.
2. Augmentar el nostre coneixement mutu.
3. Conscienciar els ciutadans contra el racisme i la xenofòbia i fomentar l’esperit solidari.

Després de les reunions mantingudes amb representants de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD) i membres del govern algerià, els xiquets/etes vindrien a Castelló amb la plena autorització de les seues famílies i del govern de la RASD, i amb un visat, cursat per les autoritats algerianes i espanyoles, i amb la corresponent autorització per al vol aeri concedit per Air Algérie i les autoritats espanyoles.
Per a això, s’habilitaria un vol especial des de l’aeroport militar de Tinduf (Algèria) fins al d’Alacant.