SMARA naix a finals de 1990, com una associació d’ajuda compromesa amb la història i les dificultats del poble sahrauí. Més d’un centenar d’homes i dones de les comarques de Castelló formen un front comú per combatre l’aïllament a què part de la comunitat internacional sotmet els habitants del Sàhara Occidental, expulsats de la seua terra per uns vergonyosos pactes entre Espanya, el país que els va colonitzar, i els veïns Marroc i Mauritània. Una traïció que va desencadenar una conflicte bèl·lic i el consegüent exili, que dura ja dues dècades.
SMARA concreta els esforços en successius enviaments de material als campaments de refugiats instal·lats per l’ACNUR-ONU en una inhòspita zona del desert algerià, la seua llar provisional fins que recuperen la sobirania del seu territori històric.
Camions, medicaments, aliments, roba, joguines, material escolar, etc, formen part del nostre ajut.
Un grup de solidaritat que també es concreta en projectes com el de Vacances en Pau, beques a estudiants universitaris sahrauís i distints projectes de cooperació.
SMARA-LA VALL D’UIXÓ s’integra en SMARA-CASTELLÓ a finals del 1995. Malgrat que la nostra història és molt curta, ja hem aconseguit dur a terme alguns projectes molt importants:

v Durant quatre anys, el projecte Vacances en pau. Consisteix a portar durant l’estiu un grup de xiquets sahrauís que viuen a les nostres cases en companyia dels nostres fills. Aquest projecte s’havia interromput l’any passat per decisió dels mateixos sahrauís, però aquest estiu torna amb més força, ja que a la Vall vindran 10 xiquets, tres més que la darrera vegada..
v Enviament als campaments de refugiats d’una ambulància equipada amb utensilis i plena de medicaments.
v Organització d’un dispensari per a la daira d’Hagunia.
v Començament d’una videoblioteca per a al-Aiun.
v Proposta (acceptada unànimement pel Consistori) d’agermanament del municipi de la Vall d’Uixó amb la daira d’Hagunia
v Enviament d’un vehicle tot terreny per facilitar el trasllat dels refugiats al lloc del referèndum
v A més a més, participem en les activitats que altres organitzacions fan a la Vall d’Uixó.