El Sàhara Occidental és un territori d’uns 270.000 km2, situat entre l’Atlàntic, el Marroc, Algèria i Mauritània. Es troba prop de les illes Canàries, a 100 km de Fuerteventura i 250 de la Gran Canària. Les seues fronteres són rectilínies com a conseqüència del repartiment colonial entre Espanya i França.
El clima és càlid i molt sec. No hi ha rius, sinó uadis, valls seques que, en ocasió de pluges molt fortes, s’omplin d’aigua i provoquen inundacions; al subsòl mantenen aigua que permet d’establir-hi oasis i pous.
El Sàhara Occidental té dues regions naturals: Uadi ad-Dahab (Riu d’Or), d’uns 185.000 km2, que s’estén pel centre i el sud, i Sàguia al-Hamra (Sèquia Roja), d’uns 85.000 km2, que comprén la part nord. Aquesta segona rep el nom del riu sec de 420 km que la travessa d’est a oest. Encara en èpoques històriques, aquest riu portava aigua constant i rebia el nom de Sàguia al-Khadra (‘sèquia verda’).
Els recursos minerals són extraordinaris, hi ha jaciments de fosfats (els més importants del món a l’aire lliure), ferro, urani, gas natural i petroli. A més, al subsòl s’escampa un immens i profund mantell d’aigua potable que ocupa gran part del territori i la plataforma submarina. El litoral té una gran riquesa piscícola.

Territoris del Sàhara Occidental en L'actualidad. En verd, la regió de Riu d'Or; en taronja, Sàguia al-Hamra. La regió de Tarfaia /marcada en groc) pertanyia al Sàhara Occidental fins que l'any 1958 Espanya la va cedir al Marroc.